Пророкування
Повернутися на початок розділу Магія
Повернутися на початок розділу Пророкувань
Повернутися до Пророкувань

Отці Свято-Введенської Оптиної пустині. Початок

Батьки Свято-Введенської Оптиної пустині. Продовження

А ось слова преподобного оптинського старця Варсонофія: «Російські люди будуть каятися в смертних гріхах: що попустили жидовскому неправди в Росії, не захистили Помазаника Божого Царя, православні церкви і монастирі, і все російське святе, знехтували благочестя і полюбили диявольське зло. Але буде духовний вибух! І Росія разом з усіма слов'янськими народами і землями складе могутнє Царство. Опікуватися його буде Цар православний Божий Помазаник. Завдяки йому в Росії зникнуть всі розколи і єресі. Гоніння на Православну церкву не буде. Господь Святу Русь помилує за те, що в ній вже було страшне предантихристово час. Російського православного Царя-Самодержця буде боятися навіть сам Антихрист. А інші всі країни, крім Росії і слов'янських земель, будуть під владою Антихриста і випробують всі жахи і борошна, написані в Священному Писанні. У Росії ж буде процвітання віри і радість, але тільки на короткий час, бо прийде Страшний Судія судити живих і мертвих».

І ще одне пророцтво старця Варсонофія: «Блаженний і преблажен людина, яка не побажає і тому не буде бачити богомерзкого особи Антихриста. Хто буде бачити і чути блюзнірську промову його з обіцянкою всіх земних благ, ті спокусяться і підуть йому назустріч з поклонінням. І разом з ним вони загинуть для вічного життя, будуть горіти у вічному Вогні! На святому місці буде стояти мерзоту запустіння і показувати поганих звабників світу, які будуть обманювати людей, відплив від Бога, і творити помилкові чудеса. І після них з'явиться Антихрист! Весь світ його побачить одноразово». На питання «Де на святому місці, у церкві?» преподобний Варсонофій сказав: «Не в церкві, а у нас вдома! Раніше в кутку стояв стіл зі святими іконами, а тоді будуть стояти звабливі прилады для зваблення людей. Багато відступили від Істини скажуть: нам потрібно дивитися і слухати новини. Ось в новинах і з'явиться Антихрист, і вони візьмуть його».

Оптинський старець Нектарій говорив: «Наші найстрашніші скорботи подібні укусів комах у порівнянні зі скорботами майбутнього століття».

«Буде шторм. Прусський корабель буде розбитий - так описував майбутнє Росії оптинський старець Анатолій. - Але ж і на щепках і уламках люди рятуються. І все ж не всі загинуть. Треба молитися, треба всім каятися і молитися гаряче. І що після шторму буває? Після шторму буває штиль. Але вже корабля того немає, розбитий, загинуло все!»

«Не так, - казав далі батюшка, - явлено буде велике чудо Боже, да.. І все тріски та уламки волею Божою і силою Його зберуться і з'єднаються, і воссоздастся корабель у своїй красі і піде своїм шляхом, призначеним Богом. Так це і буде явне всім диво». Це пророцтво було виголошено в лютому 1917 року, коли негаразди тільки починалися, цар ще не відрікся від престолу і Богоматір Державна ще не з'явилася в селі Коломенському в знак того, що відтепер Сама приймає на Себе провід над Росією...

У новорічній промові на 1918 рік отець Никон сказав: «Наші будівельники бажають створити собі ім'я, своїми реформами і декретами облагодіяти не тільки нещасний російський народ, але й весь світ і навіть народи набагато більше нас культурні. І цю зарозумілу затію їх спіткає та ж доля, що і задум вавилонян: замість блага приноситься гірке розчарування. Бажаючи зробити нас багатими і ні в чому не мають потреби, вони насправді перетворюють нас на нещасних, жалюгідних, жебраків і голих». Це не тільки підсумок перших революційних місяців, але і пророцтво, що характеризує кінець століття, дуже співзвучне всім пережитим сьогодні катаклізмів...

«І все-таки це ще не кінець! Росія буде врятована, - через рік після Жовтневої революції промовив старець Ісаакій Другий. - Багато страждання, багато муки. Вся Росія стане в'язницею, і треба багато благати Господа про прощення. Каятися в гріхах і боятися творити і найменший гріх, а намагатися творити добро, хоча б найменше. Адже і крило мухи має вагу, а у Бога ваги точні. І коли малейм шиї на чаші добра переважить, тоді явить Бог милість Свою над Росією...»

«Якщо в Росії збережеться хоч трохи вірних православних, Бог її помилує, - передбачив на початку 20-х років отець Нектарій, який залишився після смерті батька Анатолія-молодшого єдиним старцем Оптиної пустелі. І з посмішкою додав: - А у нас такі праведники є».

І ще старець говорив: «В останні часи світ буде оперезаний залізом і папером».

У 1919 році старець Анатолій передбачав те, що мало-помалу збувається сьогодні на наших очах: «Недіючі храми будуть ремонтувати, обладнати не тільки зовні, але і всередині. Куполи будуть золотити як храмів, так і дзвіниць. Ремонти храмів будуть тривати до самого пришестя супостата - благоліпність буде небувале. А коли закінчать, настане час, коли запанує Антихрист. Моліться, щоб Господь продовжив нам ще це час для зміцнення, тому що страшне чекає нас час. В цей останній час будуть справжні християни посилатися, а старі і немічні нехай хоч за колеса хапаються і біжать за ними. З вас, чада мої, до нього багато доживуть...»

В якості ознаки цього часу старець Анатолій вказує на можливість вільного в'їзду в Єрусалим і виїзду з нього (своїх духовних дітей здійснювати таке паломництво він не благословляв), а також на появу масових помилкових знамень. Земля родити перестане, розступиться і дасть щілини. Почнуть сохнути озера, в них не стане води.

За два місяці до початку першої світової війни Оптину пустель відвідала велика княгиня Єлизавета Федорівна. На наступний день її високість виїхала в Шамордино. Повернувшись до вечора, під приводом втоми зачинилися в келії. Через деякий час велика княгиня одна, без помічників, швидким кроком пройшла через старечий бор. Старець Нектарій мовчки відкрив перед нею двері халупки. Вони довго розмовляли наодинці. Про що вони говорили, залишилося таємницею... Настав час розставання. Оточена оптинскими батьками Єлизавета Федорівна повільно йшла до порома. Переправившись на інший берег Жиздри, вона озирнулася і перехрестила всіх широким хрестом. Ченці, як один, завдали їй земний уклін. Всі передчували, що їм доведеться зазнати незабаром...

«Росія загинула, але Свята Русь жива», - скаже велика княгиня восени 1917 року і, коли їй запропонують виїхати за кордон, залишиться розділити з цією землею все, що призначено зазнати від Господа.

Зустріч зі старцем Нектарием була не випадковою. Через кілька десятиліть, в 1981 році, коли Росія пройде свій хресний шлях, обидва вони будуть прославлені російським зарубіжжям: велика княгиня як Страстотерпица, а старець Нектарій - у Соборі Преподобних отців оптинских. Підставою до канонізації новомучеників і сповідників російських послужать запашні мощі тієї, що потай від усіх приходила до ганку оптинського старця прийняти від нього благословення і до останнього подиху читала молитви про нього...

«На землі витягнуть безодню, - пророкував старець Варсонофій, - і «сирки» (біси) всі повилазять і будуть в людях, які не будуть хреститися, ні молитися, а тільки вбивати людей, а вбивство - первородний гріх. Цікаво більше спокусити людей цим гріхом. І все ж настане година, коли ми згадаємо цю годину, яка сьогодні здається такою нестерпною, а між тим надзвичайно сприятлива для спасіння, бо містить у собі реальну можливість Покаяння і Вчинку».

Ось що відповів оптинський старець Нектарій черниці Нектарії, спросившей в 1924 році батюшку «про кончину світу»: «...людям не корисно знати час другого пришестя. «Пильнуйте й моліться», - сказав Спаситель, значить, не треба передбачати подій, а в свій час вірним буде все відкрито».

Ці слова наводять на роздуми... В православній країні пророцтва користуються безумовним авторитетом старців, будь вони широко оприлюднені, могли бути використані руйнівниками держави у своїх політичних маніпуляціях. Яким чином? Візьміть хоча б заяву по телебаченню 20 червня 1991 року прихильника Б. Н. Єльцина про те, що день виборів Президента РРФСР - 12 червня - був визначений виходячи з прорікань який став за останні роки модним Нострадамуса.

«Серце обливається кров'ю при міркуванні про нашому люб'язно вітчизні, Росії, нашій матінці, куди вона мчить, чого шукає? Чого чекає? - писав у 1918 році старець Анатолій-молодший. - Просвіта підноситься, але уявне; воно обманює себе в своїй надії; юне покоління харчується не млеком вчення Святої нашої Православної Церкви, а якимось іноземним каламутним, отруйним заражається духом; і довго це триватиме? Звичайно, в долях Промислу Божого написано те, чого повинно бути, але від нас приховано за невимовною Його премудрості. А здається, настає той час, за предречению отеческому: "Рятує врятує свою душу!"».

Йому вторить старець Нектарій: «Нам треба, лишаючи європейські звичаї, полюбити Святу Русь і каятися про минулий захоплення у них, бути твердим у Православній вірі, молитися Богу, приносити покаяння про минуле».

Тієї ж думки дотримувався і преподобний Никон: «Благодетельная Європа навчила нас зовнішнім художества і наук, а внутрішню доброту забирає і коливає Православну віру; гроші до себе притягує.

У 1918 році старець Анатолій-молодший сказав:
«1. Бог забере всіх вождів, щоб на Нього дивилися російські люди.
2. Все кинуть Росію, відмовляться від неї інші держави, надавши її самій собі, - це щоб на Господню допомогу сподівалися російські люди.
3. Почуєте, що в інших країнах почнуться заворушення і подібне до того, що і в Росії, і про війни почуєте, і будуть війни, - ось вже близько».

А далі старець сказав, що «Хрест Христовий засяє над усіма світами, тому що буде великим наша Батьківщина і буде як маяк у темряві для всіх. Якийсь незвичайний вибух буде, і з'явиться диво Боже. І буде життя зовсім інша на землі, але не на дуже довго».

Слова старця Нектарія: «Запаси не врятують, бо голод почнеться не відразу. З кожним роком буде ставати все важче, врожаї будуть падати, все менше землі стануть обробляти. Беєм потрібно постаратися бути ближче до землі. У великих містах життя буде дуже важка. Голод настане такий, що люди будуть лізти в будинку, щоб знайти їстівне. Будуть бити шибки вікон, розбивати двері, вбивати людей за їжу. Зброя у багатьох в руках, і життя людське нічого не буде коштувати».

Преподобний Никон: «пришестя Антихриста настане голод такий, що злаків не буде. Треба буде заготовляти липовий лист, кропиву та інші трави, сушити, а потім заварювати - цього відвару буде достатньо для живлення»

Старці пророкували, що до кінця часів на місці Санкт-Петербурга буде море. Москва ж частково провалиться, там безліч порожнеч під землею. Коли їх запитували про Оптиної пустелі, старці говорили:
- Нічого не залишиться від пустелі. Одна хатка, залишиться і ще одна. Буде війна, руйнування, але хатка залишиться. Я не побачу цього, а ви побачите. Он дорога та залишиться і одна хатка, і нічого біля неї немає. Коли буде війна, все зруйнують.

Настане час, коли китайці на нас нападуть, і дуже важко буде всім.

Одному із своїх духовних дітей отець Никон дав таку молитву: «Господи, нехай буде воля Твоя у мені грішному на всіх шляхах життя, помози залишитися вірним Тобі до кінця. Пресвята Богородиця, спаси мя грішного. Святий апостола Іоанна Богослова, буди моїм наставником, буди предстателем і молитовником моїм перед Господом і Пречистою Його Матір'ю. Амінь».

Отці Свято-Введенської Оптиної пустині. Початок

Повернутися до Пророкувань
Повернутися на початок розділу Пророкувань
Повернутися на початок розділу Магії