Пророкування
Повернутися на початок розділу Магія
Повернутися на початок розділу Пророкувань
Повернутися до Пророкувань

Батьки Свято-Введенської Оптиної пустелі

Батьки Свято-Введенської Оптиної пустелі

Підстава пустелі відноситься до кінця XIV - початку XV століття. На початку XVII століття в обителі стояла церква Введення «дерев'яна в кліть» і був ієромонах Феодосії з братією. В 1689 році був закладений кам'яний соборний храм, у спорудженні якого надавали допомогу царі Іван V і Петро I і царівна Софія. У 1724 році обитель по бідності була скасована, але в 1726 році відновлена. У 1764 році, при введенні штатів, залишена заштатної. У 1773 році в Оптиної жило всього два ченця. Лише до кінця XVIII століття, з збільшенням потоку приватних пожертвувань, для Оптиної настав поворот до кращого. На отримані гроші вдалося придбати нові угіддя, млин і побудувати кам'яні будівлі.

Духовний підйом стародавньої обителі почався з 1821 року, коли на монастирській пасіці був влаштований скит. В цей час в монастирі було відроджено старчество - вид духовного наставництва, здавна практикувався, але практично забута в пізніші часи. Старець відав всієї духовної життям монастиря. До нього за словом розради і за порадою тяглися стражденні миряни від найбідніших селян до знатних осіб. «Стовпом» оптинського старецтва був преподобний Амвросій (1812-1891), канонізований в 1988 році. Поговорити зі старцем приїжджав у 1878 році Ф. М. Достоєвський. Будучи центром старецтва, монастир привертав до себе видатних діячів Росії та залишив дивовижний слід у вітчизняній культурі. Туди приїжджали історики Погодін, Вл. Соловйов і слов'янофіл Шевирьов, письменники Гоголь, Достоєвський, Л. Н. Толстой А. К. Толстой, брати Киреєвські і Аксаковы, А. Жемчужников, Апухтін... Бували в Оптиної і члени імператорської прізвища.

У 1923 році храми монастиря були офіційно закриті, в самому монастирі влаштована лісопильня, а в скиті - будинок відпочинку. У 1988 році Оптина пустинь повернута Російської Православної Церкви.

Чотирнадцять старців Оптиної пустелі, зарахованих до лику святих:
преподобний Лев,
преподобний Макарій,
преподобний Мойсей,
преподобний Антоній,
преподобний Іларіон,
преподобний Амвросій,
преподобний Анатолій-старший,
преподобний Ісаакій Перший,
преподобний Йосип,
преподобний Варсонофій,
преподобний Анатолій-молодший,
преподобний Нектарій,
преподобний Никон-сповідник,
преподобний священномученик Ісаакій Другий.

Пророцтва Батьків Свято-Введенської Оптиної пустелі

У 1848 році над Іоанно-Предтеченської скитом Оптаной пустелі пронеслася буря. Вихор позривав дахи, поламав хрести. Старець Макарій сказав: «Це страшне знамення Божого гніву на апостатичний світ. В Європі вирують політичні пристрасті, а у нас - стихії... Почалося з Європи, скінчиться нами». Незабаром у Франції відбулася революція.

В 1866 році в знамениту старечу обитель звернувся граф Толстой А. П.. Він просив розтлумачити сон, побачений тверському священика Д. М. Костянтиновському, сину духівника Гоголя. Дмитра Матвійовича привиділася освітлена лампадою печера, заповнена безліччю духовенства, серед якого знаходився його покійний батько батько Матвій і митрополит Філарет, тоді ще здоровий. Серед безмовних молена прозвучали виразні слова: «Ми переживаємо страшний час, доживаємо сьоме літо». Після цих слів Амитрий Матвійович в хвилюванні і страху прокинувся... Старець Амвросій Оптинський сказав, що освітлена лампадою печера - сучасний стан Церкви. У Росії поширюється нове язичництво, де світло віри ледь жевріє. Живий і покійний моляться разом - значить, в рівній мірі належать до земної Воинствуюгцей і небесної Торжествуючої Церкви. Бачачи тяжке стан православної віри, світлі мужі благають Царицю Небесну: так витягнув Свій Покров над стражденної Росією. «Доживаємо сьоме літо» - ці слова можуть означати час, близьке до Антихриста, коли вірні чада Церкви будуть ховатися в печерах і тільки молитви Божої Матері матимуть владу рятувати людей від переслідувань і смут.

За півстоліття до російської революції старець Амвросій вже знав про неї. «Якось прийшов до мене батько Агапіт, - згадує послушник Микола, майбутній батько Никон (Бєляєв), - і каже, що панотець Амвросій, він сам від нього чув, казав, що Антихрист не за горами...»

Одного разу отець Варсонофій обмовився ієромонаху Нектарию, що бачив сон, ніби до нього приходив Антихрист. Обіцяв розповісти детальніше, але розмови не відновив, а старець Нектарій не наважився розпитувати. Через кілька років старець сам розповість про це своїм духовним дітям: «До страшних часів доживемо ми, але благодать Божа покриє нас. Всюди ненавидять християнство. Воно - ярмо для них, заважає жити вільно, вільно творити гріхи. Розкладається, що тліє, вырождатся новітнє покоління. Хочуть без Бога жити. Ну що ж! Плоди такої щезни очевидні... Антихрист явно йде в світ. І в перший раз підуть його орди на Русь православну, і в другій і захочуть третього [маються на увазі світові війни]».

Якось на самому початку XX століття старець Варсонофій пророкував: «...звідси з монастиря видніше мережі диявола... А в останні часи храми будуть зруйновані. На їх місцях будуть влаштовані ідольські капища та інше. Монастирі будуть у великому гоніння та утиски. Справжні християни будуть тулитися в маленьких церковках. Гоніння і муки перших християн, можливо, повторяться... Всі монастирі будуть зруйновані, мають владу християни будуть повалені. Цей час не за горами, згадаєте моє слово. Ви доживете до цих часів, тоді ви скажете: "Так, пам'ятаю, все це мені говорив отець Варсонофій"».

Одного разу в Оптиної за вечірньою читали паремії. Раптом в одного з священиків змішалося в очах: вівтар і всі службовці як би розчинилися, і погляду постали натовпу людей, в паніці біжать на схід [мається на увазі Велика Вітчизняна війна]. З'явився ангел і сказав: «Все, що бачиш, має статися незабаром».

Отець Нектарій пророкував про «холодній» війні: «Мине років три десятки або більше, і ми спорудимо стіни високі, і буде чутно за цими стінами скрегіт зубовний, і буде ворожнеча тиха, але преопасная...»

Отець Нектарій як міг попереджав духовних чад про те, що їм належить зазнати в часи революції. Ті сподівалися, що нова влада довго не протримається, але батюшка не поділяв їхніх надій, навіть благословляв навчати дітей в радянській школі. Відтепер християнське виховання вони повинні отримувати в сім'ї, через приклад батька і матері.

«Росія, якщо отпадешь від своєї віри, як вже відпали від неї багато інтелігенти, то не будеш вже Росією або Руссю святий, - попереджав ще в 1905 році оптинський старець Макарій. - І якщо не буде покаяння у народу руського, кінець світу близький. Бог забере благочестивого царя і пошле біч в особі нечестивих, жорстоких, самозваних правителів, які заллють всю землю кров'ю і сльозами».

У 1916 році cmapeii Анатолій (Потапов) розмовляв з князем Н. Д. Жеваховым. «Немає гріха більше, як противлення волі Помазаника Божого, - сказав батюшка. - Бережи Його, бо Їм тримається Земля Руська і Віра Православна... Але... - Помовчавши, все-таки докінчив думку: Доля царя - доля Росії, буде радіти 11,арь - радіти буде і Росія. Заплаче цар - заплаче і Росія... Як людина з відрізаною головою вже не людина, а смердючий труп, так і Росія без царя буде трупом смердящим».

«Корінні стихії життя російської виражаються звичними словами: Православ'я, Самодержавство, Народність [тобто Церква, Цар і Царство], - попереджав старець Никон в 1915 році. - Ось що треба зберігати! І коли зміняться ці початку, російський народ перестане бути російським. Він втратить тоді священне триколірний прапор».

Коли «Утримує», тобто цар, буде забрано від суспільного середовища, таємниця беззаконня візьме верх - так попереджав апостол. Це стало дійсністю в 1917 році. «І ось Государ тепер сам не свій, скільки принижень він терпить за свої помилки, - сказав старець Нектарій. - 1918 рік буде ще важче. Государ і вся сім'я будуть вбиті, закатовані... Якщо до 1922 року люди не покаються - загинуть».

Незабаром після революції оптинський літописець С. А. Нілус гостював у Києві, де спілкувався з старіцей Ржищева монастиря. Її послушниця-отроковиця 21 лютого 1917 року впала в транс, в якому залишалася 40 днів. У маренні дівчинка розповідала свої бачення, які оточують ретельно записували. Зокрема, вона говорила: «І я чула, як розмовляли між собою мученики, радіючи, що настає останнім часом, і що число їх розмножиться, і що церкви і монастирі скоро будуть знищені, а живуть в монастирях будуть вигнані, що мучити будуть не тільки духовенство і монашество, але і всіх, хто не захотів прийняти друку і буде стояти за Ім'я Христове, за віру, за Церкву. Чула я, як вони говорили, що Царя вже не буде і земне час наближається до кінця, я чула, але не дуже ясно, що якщо Господь не додасть терміну, то кінець всьому земній буде в 22-му році». По нескінченному милосердю своєму Господь додав термін...

«Перед престолом Божим належить наш Государ у вінці великомученика, - пророкував старець Нектарій за рік до єкатеринбурзького злодіяння. - Но, цей Государ буде великомученик. Останнім часом він спокутує свою життя, і якщо люди не звернуться до Бога, то не тільки Росія, вся Європа провалиться».

У 20-х роках якась Ніна Д. прямо сказала старцю Нектарию: «Всі говорять, що ознаки другого пришестя справдилися». - «Ні, не все, - відповів батюшка, - але, звичайно, навіть простому погляду видно, що багато чого виконується, а духовного відкрито: раніше церква була великим колом на весь горизонт, а тепер, бачиш, як перстень, а в останні дні перед пришестям Христовим вона вся збережеться в такому вигляді: один православний ієрей і один православний мирянин. Я тобі не кажу, що церков зовсім не буде, може бути, вони і будуть, так, але православ'я-то збережеться тільки в такому вигляді. Ти зверни увагу на ці слова. Ти зрозумій. Адже це у всьому світі».

Преподобний Нектарій свідчив у 1917 році: «Одна благочестива дівчина бачила сон: сидить Ісус Христос на престолі, а біля Нього дванадцять апостолів і лунають з землі жахливі муки і стогони. І апостол Петро питає Христа: «Коли, Господи, припиняться ці муки?», та відповідає йому Ісус Христос: "Я Даю термін до 22-го року; якщо люди не покаються, не схаменуться, то все так загинуть"». Настав рік 1922-й. Кінець світу не настав. Питання - чому? Справжній відповідь, звичайно, один. Це відповідь Христа на запитання апостолів: «Не в цей час, Господи, поставиш Ти знов царство Ізраїлеві?» Господь відповідає: «Не ваша справа знати час та добу, що Отець поклав у владі Своїй» (Діян. 2, 6-7). Сказавши це, Господь залишає землю, давши учням наказ йти і проповідувати Євангеліє всьому створінню навіть до краю землі. Ми знаємо зі Священного Писання випадки, коли Господь відкладав вже призначені події. Так, загибель Ніневії, певна проповіддю Іони через 40 днів, покаяння царя і городян відклалася ще на 150 років. З приводу того, що кінець не настав у 1922 році, в книзі «Росія перед другим Пришестям» наводиться думка про важливість Земського Собору у Владивостоці в липні-серпні 1922 року. На цьому соборі приносили покаяння від імені Росії за відступництво. У книзі висловлюється думка, що цим було вымолено у Бога продовження історії. У серпні 1922 року Великий князь Кирило Володимирович оголосив себе «Охоронцем Російського Престолу». Такі причини промыслительных діянь Божих чи ні - навряд чи нам дано знати.

А ось слова оптинського старця Ісаакія Другого про наші часи: «Незадовго до воцаріння Антихриста й закриті храми будуть ремонтувати, обладнати не тільки зовні, але і всередині. Будуть золотити купола як храмів, так і дзвіниць, а коли закінчать головний, то настане час воцаріння Антихриста. Моліться, щоб Господь продовжив нам це час для зміцнення: страшне чекає нас час. Ремонти храмів будуть тривати до самого коронування Антихриста, і у нас благоліпність буде небувале».

Йому вторив старець Никон: «Бачите, як все це підступно готується? Всі храми будуть у найбільшому благоліпність, як ніколи, а ходити в ті храми не можна буде, так як там не буде приноситися Безкровна Жертва Ісуса Христа. Зрозумійте: церкви-то будуть, але православному християнину не можна буде їх відвідувати, так як там буде все «сатанинське збіговисько» (Апокаліпсис 2:9)! Ще раз повторюю, що ходити в ті храми не можна буде: благодаті в них не буде).»

Одного диякона панотець Амвросій незадовго до своєї смерті прямо сказав: «Ти доживеш до часу, коли буде Антихрист! Не бійся, а говори всім, що це - він, і не потрібно боятися! Буде війна, і, де вона пройде, там людей не буде! А перед тим Господь пошле слабким людям невеликі хвороби, і вони помруть, а при Антихристі смерті вже не буде. Третя світова війна буде вже не для покаяння, а для знищення. А найбільш сильних Господь залишить для зустрічі з ним».

Преподобний старець Никон часто говорив про Антихриста: «Прийде час, коли будуть битися-битися і почнеться війна всесвітня. А в самий розпал скажуть: давай оберемо собі одного царя на весь всесвіт. І оберуть! Антихриста будуть обирати як всесвітнього царя і головного «миротворця» на землі. Треба уважно слухати, треба бути обережним! Як тільки будуть голосувати за одного у всьому світі, знайте, що це вже він самий і що голосувати не можна».

Отці Свято-Введенської Оптиної пустині. Продовження

Повернутися до Пророкувань
Повернутися на початок розділу Пророкувань
Повернутися на початок розділу Магії