Російські свята

Свято 2 березня 2014 року - Прощена неділя
Останній день Масляної

Свято 2 березня 2014 року - Прощена неділя

Прощена неділя На 2 березня в 2014 році припадає останній день Масляної - Прощену неділю.

Останній день Масляної - Прощена (прощену) неділя, красивий, гуманний російський звичай. Перед суворими днями Великого посту-очистити душу, повинитесь, попросіть у всього чесного народу, як сказала Господь: "Бо якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Отець наш Небесний, а якщо не будете прощати людям провин їх, то і Отець ваш не пробачить вам провин ваших" (Мф. 6, 14-15).

А головне - всіх вибачте самі: "Всіх грішних прощаю, вибачте і мене, грішного!" З тією ж метою в Прощену неділю ходили на кладовище, залишали на могилах млинці, молилися і поклонялися праху рідних.

Був і зараз є в Росії звичай, коли в останній день Масляної просять вибачення один у одного.

Ходять просити відпущення гріхів у своїх священиків і потім відправляються до могил рідних і знайомих. В сім'ях не лягали спати не помирившись один з одним: діти просили вибачення у батьків, слуги - у панів. Самі пани не тільки не вважали за сором в Прощену неділю попросити вибачення у своїх слуг, але навіть звинувачували у священний обов'язок. Такий звичай був повсюдний в Росії.

Прислів'я "Не все коту Масляна" виникла тому, що після Масляної наступає піст, а з ним разом строго воздержная життя. З першого дня посту багато не п'ють навіть води, поки не отслушают заутрені. Перші три дні нічого не варять: їдять одне сухе, солоні огірки, гриби, квашену капусту, хрін та редьку та ін. З четверга варять з овочів страву без олії.

Скінчилася Масляна, попереду - Великий піст і Великдень.

Прощена неділя - останній день перед Великим постом.
В цей день всі православні просять один у одного вибачення - щоб приступити до посту з доброю душею, зосередитися на духовному житті з чистим серцем зустріти Великдень - день Воскресіння Христова.

В цей день останній раз вживається скоромна їжа.

"В цей день, за встановленим у давні часи звичаєм, вклонившись один одному з глибини наших сердець, прощають православні взаємні образи і гріхи. Це необхідно нам, якщо ми хочемо жити з Господом і перебуваючи на землі, і переселившись в життя вічне. Ми всі бажаємо собі вічного спасіння. Але це можливо тільки в тому випадку, якщо не буде в нашому серці образ; не буде взаємного засудження, неприязні. Можливо тільки тоді, коли в нашому серці буде світ - це дорогоцінний священне благо, яке дарує нам Христос Спаситель.

Але для цього потрібно і пробачити тих, хто нас образив, і випросити собі прощення у тих, кого ми вільно або мимоволі образили. Інакше даремні будуть всі наші труди в майбутній посаді. Не прийме Господь наших численних земних поклонів, якщо в серці нашому будуть продовжувати жити образи на брата, зло і недоброзичливість до ближніх" Архим. Іоанн Крестьянкін

У храмах на вечірньому богослужінні здійснюється чин прощення.

В кінці служби в багатьох храмах співаються пісні Великодня («Воскресіння день», закінчувався словами «пробачимо вся воскресінням»), нагадуючи про те, що піст - це шлях до Великодня, яка вже близько.

Чин прощення з'явився в монастирській життя єгипетських ченців. Перед настанням Великого посту, щоб підсилити подвиг молитви і підготуватися до світлого свята Великодня, ченці розходилися по одному по пустелі на всі сорок днів посту. Деякі з них вже не поверталися назад: хтось був роздертий дикими звірами, інші загинули в млявої пустелі. Тому, розходячись, щоб зустрітися тільки на Великдень, ченці просили один у одного вибачення за всі вільні або мимовільні образи, як перед смертю. І звичайно, самі від душі прощали всіх. Кожен розумів, що їх зустріч напередодні Великого Посту може виявитися останньою. Для того і існував чин прощення - щоб бути примиренным і прощеним з усіма і - завдяки цьому - з Самим Богом.

З плином часу ця традиція перейшла в богослужіння Церкви. У дореволюційній Росії, наприклад, існував звичай царя просити вибачення у своїх підданих. З цією метою цар об'їжджав війська (з XVIII століття - розташування розквартированих у столиці полків), просив вибачення у солдатів, відвідував монастирі, де просив вибачення у їх братії, приїжджав до архієреїв, щоб і у них попросити вибачення.

«Потрібно і пробачити тих, хто нас образив, і випросити собі прощення у тих, кого ми вільно або мимоволі образили, - нагадував у проповіді архімандрит Іоанн (Крестьянкін) - Інакше даремні будуть всі наші труди в майбутній посаді. Не прийме Господь наших численних земних поклонів, якщо в серці нашому будуть продовжувати жити образи на брата, зло і недоброзичливість до ближніх.

Але перш ніж просити прощення один у одного, ми повинні просити прощення у Господа за те, що платили Йому черствою невдячністю і за Його голгофские страждання, і за Його хресну смерть, які Він переніс заради спокутування наших гріхів. За те, що так мало у нас любові до Нього.

В цей день Церква згадує страшну трагедію, свершившуюся з людством на зорі його історії - вигнання його, в особі загальних нам всім праотця Адама, від імені Божого, вигнання Адама з раю. Юдоль плачу, і смутку - земля прийняла вигнанця, щоб по заповіді Божої израстить злочинцеві будяччя та тернина, щоб у поті особі снесть йому свій хліб, щоб в болі, сльози і печалі народити і вигодовувати дітей своїх, щоб потиснути всі гіркі плоди свого преслушания Отця Небесного. Плакав Адам вигнанні своєму, седе "прямо рая", плакав, згадуючи, ким він був, і чим володів, і Кого позбувся. І за Адамі першому все людство донині плаче і вигукує про невловимого тепер привид щастя. А світ весь, засмиканий і втомлений, плаче від беспутия, від того, що оголена душа, що безцільна і безрадісне життя. І ніщо не може наповнити наше життя так, щоб відчув цілком людина беззастережну повноту справжнього, а не примарного щастя, бо вона, ця повнота, тільки в Бозі.

Але ми - вигнанці. Рай далеко, і чим далі живе людство від часу падіння, тим туманнішими в ньому стає прекрасний образ раю, тим глибше біль і страждання людства і тим більше стирається образ і подобу Божу в душі людини. І загинув би світ, якби не Другий Адам - Христос, знову відкрив укладений рай і дав людині можливість до нього повернутися.

І ми всі несемо зараз на собі тугу і тяжкість життя вигнанця. Але і ми, ті, хто живе життям Церкви, знаємо і райську радість отверзтых Царських врат, і животворящих радісних слів: "Христос Воскрес!" і у них - початкову близькість Божественної любові до людини. Але передує цієї райської радості на землі Великий піст, і Церква постійно вчить, що те, що ми втратили гріхом, знайти, знайти, повернути можна лише покаянням, подвигом і працями великого утримання.

Пройде всього кілька годин, і всі ми з вами з подивом зауважимо, що навколо нас і в нас щось зміниться; відбудеться щось, що накладе на всі друк особливої зосередженості та уваги. Це прийде святий Великий піст. І ми разом з Церквою від заклику до покаяння повинні будемо перейти до самих покаянним праці, до справи покаяння".

Починається Великий піст...

Повернутися до календаря Свят