Зцілювальна сила
Повернутися на початок розділу Магія
Повернутися на початок розділу Зцілювальна сила предметів, ікон, святих місць

Чудотворні життєдайні ікони. Продовження

Чудотворні ікони життєдайні

Чудотворні життєдайні ікони

Ікона являє собою образ самого Бога, Божої Матері або святих угодників. Слово «ікона» прийшло з грецької мови і означає образ, зображення. Зображення ікони освячується святою водою і спеціальними молитвами. До освячення ікона не має божественного сенсу і раніше залишається справою рук людини. Саме після обряду освячення ікона набуває благодатну енергію та духовне визнання.

Ікона є посередником між світом людей і божественним світом. Будь-яка молитва дійде до Бога, просто завдяки іконі вона вознесеться до нього швидше.

У Росії відомо кілька основних шкіл іконопису: новгородська, суздальська, псковська, московська і володимирська. Новгородська школа іконопису відрізнялася тим, що зображення на іконах були прості і дуже виразні, а фарби були чисті, незмішані, в основному застосовувалися кольори зелений, жовтий і червоний. Ікони суздальської школи відрізнялися аристократизмом і холодним блакитним фоном зображення. Псковские ж ікони, навпаки, мали темний фон, основними кольорами були червоний і зелений. Ікони московської і володимирської шкіл відрізнялися прагненням до найбільшої цілісності і гармонії.

Ікона Спасителя

Ікони здавна славилися своїм чудотворним впливом на організм людини. Наприклад, ікона Спасителя. Всього нам знайомі два зображення Спасителя. Перше зображення - Вседержитель і Суддя, а друге - образ, в якому він жив серед людей у різні періоди свого земного шляху. Іконописці зображували Христа з різними образами. Але навіть людина, яка вперше вдивляється в ікону, легко впізнає його по крестчатому німбу над його головою. На всіх іконах Спасителя в німб вписується хрест. Існує шість основних іконографічних типу Ісуса Христа: Спас Нерукотворний, Спас Вседержитель, Спас на престолі, Спас Еммануїл, Врятував Благе мовчання, Спас у силах.

Найбільш шанований на Русі був Спас Нерукотворний. Саме цей образ зображували росіяни війни на своїх прапорах. На цій іконі Ісус Христос завжди зображується дуже спокійним, мудрим і трохи сумним.

Ікона «Спас Вседержитель» відбиває образ Ісуса Христа в період проповідництва. На таких іконах Христос зображується з короткою борідкою, ясними очима і спускаються на плечі гладкими волоссям, правою рукою він благословляє, а лівою підтримує відкрите Євангеліє

.

Ікона «Спас на престолі» зображує Ісуса Христа в повний зріст, що сидить на престолі. Престол являє собою символ усього світу, знак його царственої слави.

На іконі «Спас Еммануїл» Ісус Христос зображений у 12-річному віці.

Ікона «Спас у силах» має досить складну символіку. Ісус Христос на ній зображується сидячим на троні на тлі червоного квадрата, в своїх руках він тримає книгу. По чотирьох кутах червоного квадрата розташовані ангел, телець, орел, лев. Поверх червоного квадрата намальовані ангели, розташовані на синьому овалі, поверх синього овалу розташований червоний ромб. На цій іконі квадрат символізує Землю. Зображення ангела, лева, тельця і орла являють собою символи євангелістів. Синій овал уособлює духовний світ, а вписані в нього янголи - небесні сили. Червоний ромб є символом невидимого світу. На цій іконі образ Христа показаний так, як він, за словами Івана Богослова, постане в кінці часів.

Ікона «Спас Благе мовчання» показує Христа до його приходу до людей, саме тому на цій іконі замість хреста в німбі Спасителя - восьмикінцева зірка. Така ікона зустрічається досить рідко.

Ікона Пресвятої Богородиці

Ще однією з найпоширеніших ікон є ікона Пресвятої Богородиці. Існує декілька найбільш поширених ликів Богородиці, до них відноситься: Казанська Божа Матір, Смоленська, Тихвінська, а також Калузька. Ці назви походять від назви тих місць, в яких Богородиця була людям. Існує три типи ікон із зображенням Богородиці: Дороговказниця, Майбутня, Розчулення. На іконі «Путеводителъница» образ Божої матері нерухомий, голова її повернена до дитини, її права рука перед собою, а лівою вона благословляє нас. Голова маленького Ісуса зображено анфас, а в своїй лівій руці він тримає сувій.

Ікона «Майбутня Богородиця» виконана з молитовно складеними руками, на її грудях розташований медальйон з зображенням Ісуса. Він лівою рукою тримає сувій, а правою благословляє нас.

На іконі «Розчулення» немовля тягнеться до своєї матері і обіймає її рукою, припавши до її щоці. Відмінною рисою цієї ікони є те, що на ній видно підошва ступні.

Богородиця здавна була захисницею Русі і всього роду людського, і з її Володимирській іконою пов'язано чимало чудових історій. Наприклад, під час загрози з боку казанських, кримських і ногайських татар під проводом хана Махмета Гірея великий князь Василь зібрав рать воїнів і зустрів хана на Оці. Але сили ворога перевершували чисельність російських солдатів, і вони почали відступати до Москви. В цей час однієї черниці Воскресенського монастиря приснився сон: ніби через закриті двері Кремлівського Успенського собору вийшли святителі з Володимирською іконою Божої матері. Черниця зрозуміла, що це були давно померлі старці Петро і Олексій, їх зустріли теж померлі Сергій Радонезький і Варлаам Хутынский. Вони запитали, куди йдуть старці, і ті їм відповіли, що покидають місто, в якому давно забули закони Божі. І тоді Сергій Варлаам і впали перед іконою, стали просити Богородицю не залишати свій народ. Прокинувшись, монахиня розповіла всім свій сон і просила почати молитися до Пресвятої Богородиці, щоб вона допомогла російським воїнам в нелегкій битві. Кажуть, завдяки молитві цієї татари в жаху відступили від стін Москви, тільки перед ними постало небачене військо в сяючих обладунках.

Крім цього, ікона Богородиці допомагала зцілювати хворих. Одного разу в дитячу реанімацію Москви привезли важко хворого хлопчика. У нього був виявлений гепатит. Лікуючий лікар не бачив хорошого і швидкого способу лікування від хвороби. Хворому потрібно було пройти кілька важких інтенсивних курсів лікування, однак навіть самі висококваліфіковані лікарі не могли дати гарантії, що йому стане легше і він одужає. Однак після того, як почалося лікування, хлопчик дуже швидкими темпами пішов на поправку. Лікар дуже сильно зтому здивувався і був щиро радий за свого пацієнта. І одного разу, зайшовши до нього в палату, він побачив, що біля ліжка хлопчика стоять ікони, а поруч сидить його мати. Серед цих ікон була ікона святого Пантелеймона та Пресвятої Богородиці Призри на смирення». Мама хлопчика сказала лікарю, що її синові допомагають зцілюватися Богородиця і Пантелеймон.

Ікона «Призри на смирення» завжди вважалася чудотворною, так як допомагала зцілитися від самих різних захворювань. З цією іконою пов'язана ще одна дуже цікава подія, яка не можуть пояснити вчені. У день пам'яті Серафима Саровського в 1993 році ігумен Даміан побачив, що на склі, яке закривало ікону і не стикалося з нею, проявилося іконописне зображення. Це нерукотворне зображення зцілив багатьох людей від різних захворювань.

Ще один дуже цікавий випадок зцілення пов'язаний з Почаївською іконою Божої Матері. Цю ікон; привіз із Греції митрополит Неофіт I в 1559 році. Ікона близько 30 років продовжувала перебувати в одному маєтку в Карпатській Русі, і одного разу від неї стало виходити божественне сяйво, яке зціляло всіх людей, які наближалися до ікони. Після цього випадку ікона була вивезена в Почаївську гору, де і отримала свою назву.

Чудотворні життєдайні ікони. Продовження

Повернутися на початок розділу Зцілювальна сила предметів, ікон, святих місць
Повернутися на початок розділу Магія