Російські свята

Свято 19 грудня - День Святителя Миколи Чудотворця

День Святителя Миколи Чудотворця

19 грудня Православна Церква відзначає День святителя Миколая Чудотворця.

Багато великих і преславных чудес створив на землі і на морі великий цей угодник. Він допомагав сущим в бідах, рятував від потоплення і виносив на сушу з глибини морської, визволяв з полону і приносив звільнених додому, рятував від кайданів і в'язниці, захищав від страти мечем звільняв від смерті і подавав багатьом різні зцілення, сліпим - прозріння, кульгавим - ходіння, глухим - слух, німим - дар слова. Він збагатив багатьох, бідуючих в убожестве і крайньої убогості, подавав їжу голодним і всім був у всякій нужді готовим помічником, теплим заступником і швидким предстателем і захисником. І нині він також допомагає хто кличе його і рятує їх від бід. Чудес його обчислити неможливо точно так само, як неможливо описати всі їх докладно. Цього великого чудотворця знає Схід і Захід, і у всіх кінцях землі відомі його чудотворення. Так прославиться в ньому Триєдиний Бог, Отець і Син і Святий Дух і його святе ім'я та возвеличується вустами під повіки. Амінь.

Святитель Миколай народився у III столітті в р. Патари, області Лікії у Малій Азії. Його житіє свідчить, що немовля Микола три години простояв у купелі хрещення, "віддаючи тим честь Святої Трійці". Благочестиві батьки, побачивши, що їх чадо відзначено особливою благодаттю, звернули увагу на його духовне виховання. Коли хлопчик виріс, його дядько, єпископ р. Патари, висвятив його в пресвітери і пророчо передбачив майбутнє великого угодника Божого.

Коли батьки святителя Миколая померли, він вжив свою багату спадщину на благодійні справи. Через кілька років свого душпастирства він зібрався в Палестину на прощу. В дорозі на море в ньому відкрився дар прозорливості та чудотворення: святитель предвозвестил бурю і силою молитви приборкав її, а також воскресив впав з щогли матроса.

У Палестині святитель Миколай вирішив віддалитися в монастир і присвятити життя усамітненої молитви. Але Господу було завгодно, щоб такий світильник віри не перебував у приховуванні. Святителю в одкровенні було наказано залишити затвор і йти до людей. Підкоряючись Божій волі, він відправився в столичний місто Лікійській землі Світи, де старанно молився в храмах і жив як жебрак. В цей час помер лікійський архієпископ. І єпископам, старанно молившим Бога вказати восприемника, таємниче видіння було сказано, що гідний з усіх - жебрак, який першим увійде в храм, на ім'я Микола.

Так, Промислом Божим був обраний святитель Миколай в архієпископи, і тепер для блага пастви він уже не приховував свої добрі справи. Він брав участь у і Нікейському соборі, полум'яно викриваючи єресь Арія; під час голоду в Лікії з'явився уві сні купцеві, який вантаж хліба, і велів везти його у Світи, залишивши в заставу три золоті монети, які той з подивом виявив вранці; одного разу зупинив страту трьох невинно засуджених. При цьому авторитет його був так великий, що ніхто не смів противитися, знаючи, що діється воля Божа. Одного разу святитель врятував гине від бурі корабель. Моряки, втративши всяку надію, стали молитися ликийскому архієпископу, про який багато чули, і раптом він сам з'явився біля керма корабля і привів його в гавань. До святителя сміливо йшли зі всякою злиднями не тільки християни, але і язичники. І добрий пастир нікому не відмовляв, за всіх був молитовником. Він мирно спочив 6 грудня 342 року. Господь сподобив його чесне тіло нетління, мощі святителя донині виділяють благодатне цілюще миро.

Глибоко шанує і славить святителя Миколая православний народ. І не тільки православні величають його і притікає до нього, але і інославні і навіть иноверные. Чому ж викликав святитель таке загальне поклоніння?

За своє земне життя він зробив багато добрих справ на славу Божу, що їх не перерахувати, але серед них є одне, яке відноситься до числа чеснот і до того, що було підставою їх вчинення, що рухало святителя на подвиг, - його віра, дивовижна, сильна, ревна. Свята Церква, відзначаючи велике благодатне властивість духовного улаштування святителя, іменує його "правилом віри". Це означає, що Церква визнає його віру настільки досконалою, що оголошує її зразком для наслідування своїм чадам.

Святитель Микола вступив на ликийскую кафедру в період найбільш страшних переслідувань Церкви Христової - за часів правління імператора Діоклетіана. Обрання на кафедру в цей час було рівносильно обрання в мученики. І, справді, незабаром святитель був схоплений і кинутий до в'язниці, де мужньо перетерпів за Христа всі жахи страждань, крім смерті. Промисел Божий зберіг йому життя для майбутніх великих церковних справ.

Коли церковний світ був порушений появою аріанської єресі, святитель і тут явив велич своєї правої віри.

Ні узи темниці, ні зовнішнє благополуччя Церкви при святому імператорі Костянтині не збавили ревнощів світильника Божого. При всій своїй лагідності і поблажливості, він проявив твердість і непохитність у визнаванні й обороні правої віри. І саме ця ревнощі стала однією з причин загального шанування великого святителя.

Чи маємо ми що-небудь подібне? Адже для спасіння недостатньо тільки сказати: я вірую, або: я віруюча людина. "І біси вірують, і тремтять" (Як. 2, 19), але всім відомо, що їхня віра не рятує. Рятує та віра, яку мав святитель Миколай - права, православна, згодна зі святим Євангелієм, з вченням Церкви, затвердженим святими отцями на Вселенських і Помісних соборах. Істина - в Церкві, і “не повинен шукати в інших істини, - навчає святитель Іриней Ліонський, яку легко отримати від Церкви, бо Апостоли, як багач у скарбницю, цілком поклали в неї все, що відноситься до істини, так що кожен охочий бере з неї пиття життя. Вона, саме, є двері життя".

Віра святителя Миколая також була нерозривно пов'язана зі справами, з добрими, богоугодним життям. "Віра без справ мертва" (Як. 2, 20). Недостатньо тільки слухати вчення Спасителя і захоплюватися ним. Потрібно завжди і всюди чинити за нього, жити по ньому. "Якщо це знаєте, блаженні ви, коли виконуєте" (Ін. 13, 17). Тепер поглянемо на себе. Якщо дивитися чисто зовні, то можна сказати, що ми справжні християни: ходимо в храм Божий, ставимо свічки, кладемо поклони, постимо, нікого, начебто, не обікрали, не вбили. Але боремося ми з нашими примхами? Обуздываем свої пороки і пристрасті? Маємо лагідність, стриманість, скромність, чистоту, чесність? Чи бачимо у своєму ближньому брата? Нехай совість сама відповість.

Святитель Микола тепер у світі небесне, у вічній славі. Але на землі він був людиною, подібним нам. І якщо ми хочемо бути там, де він, то маємо на землі поступатимуть так, як він надходив. Він був образом лагідності - і ми повинні здобути лагідність. Він був учителем стримання - і ми зобов'язані наслідувати йому. Він досяг висоти смирення, був милосердний, поспішав на допомогу, забуваючи про себе - і ми повинні вчитися всьому цьому. І будемо благати святого угодника Божого, щоб він зміцнив нас у правій вірі, допомагав зростати в чеснотах і, майбутніх перед Престолом Всевишнього, благав Його про спасіння душ наших.

Повернутися до календаря Свят