Туризм
Краса і Здоров'я Туризм

Статуя Христа Спасителя: історія і де знаходиться

Де знаходиться статуя Христа Спасителя

Багато бачили зображення величезної статуї Ісуса Христа з широко розкинутими руками. Правильне її назва - статуя Христа Спасителя. Вона височіє над містом Ріо-де-Жанейро в Бразилії і розташована неподалік від нього на вершині гори Корковадо. Шикарний вид являє собою це статуя у вечірній час доби. Підсвічена стовпами світла фігура Христа ніби спускається в засипає місто. У Ріо-де-Жанейро, звідки ні подивися, завжди побачиш цю величезну статую, яка немов прагне обійняти весь світ своїми величезними руками.

Статуя Христа Спасителя

Історія створення статуї Христа Відкупителя

З давніх часів гора, на якій височить статуя, називалася Горою спокуси і згадувалася в Біблії. Пізніше, в середні віки, її назвали Корковадо, що в перекладі означає «горбань». Таку назву їй дали в зв'язку з химерної форми, яка нагадувала горб. Вперше експедиція на цю гору вирушила в 1824 році.

Вперше ідея створення статуї Христа на горі Корковадо прийшла в голову католицькому священнослужителю Педро Марія Бос в 1859 році. Коли він приїхав в Ріо-де-Жанейро, чудовий вид гори убив його. Тоді батько Педро зважився просити принцесу Ізабеллу, дочку Імператора Бразильського, фінансувати цей проект. А щоб забезпечити успіх своїй справі він запропонував назвати статую на честь принцеси. Проте в ті часи держава не могла собі дозволити такі великі витрати, тому рішення про зведення статуї було відкладено до 1889 року. Однак і тоді задумом отця Педро не судилося збутися. Церква в ході зміни форми управління державою була відокремлена від держави, і священнослужителі не могли більше просити фінансування на подібні проекти.

У 1884 році закінчилося будівництво залізниці, яка пролягала якраз до гори Корковадо. Пізніше саме по цій дорозі привозили матеріали для будівництва статуї.

Про ідею спорудження статуї Христа Відкупителя згадали тільки в 1921 році. Тоді з ініціативи католицьких організацій Ріо-де-Жанейро було вирішено на горі Корковадо звести статую, колосальну за розмірами, яку можна було б побачити з будь-якої частини міста. Цей монумент повинен був стати не лише символом християнства, але і символом визволення й відродження країни. Протягом тижня активісти збирали підписи і пожертвування, цей період назвали «Тижнем Пам'ятника». Жителям міста ця ідея припала до смаку, вони охоче жертвували різні суми грошей. Звичайно, чималі фінансові вкладення зробила і церква. Зведення статуї Христа Спасителя - це справжній народний проект.

На зведення статуї «батьків міста» надихав і той факт, що зовсім скоро, в 1922 році Бразилія мала відзначати 100 років незалежності від Португалії. Тому вони вирішили почати спорудження монумента як можна швидше. Датою початку створення статуї Христа Відкупителя вважається 22 квітня 1921 року. Було вирішено будувати монумент із залізобетону і мильного каменю.

За той варіант статуї, яка височіє над Ріо-де-Жанейро, ми повинні бути вдячні інженерові Эйтору да Сілва Коста. Саме він запропонував зобразити Христа з руками, розкритими в сторони. Сенс цієї пози полягає у фразі «Все в руках господа».

Статуя Христа Спасителя

Закінчив образ Христа художник Карлос Освальд, а обчислення для встановлення пам'ятника робили Коста Хиссес, Педро Вьяна і Эйтор Леві. У 1927 році все було готове до зведення статуї Христа Спасителя - від креслень і розрахунків до матеріалів. У записах тих часів говориться про те, що кожен, хто бере участь у проекті був натхнений і прикладав максимум зусиль. Деякі інженери та художники навіть розбили намети і жили поруч з майданчиком, де зводили статую.

Цікавий той факт, що в будівництві цього монумента бразильцям допомагали і іноземці. Наприклад, голова і руки Христа були зроблені з гіпсу у Франції скульптором Полем Ландовський, пізніше їх переправили в Бразилію. Також багато французькі інженери брали участь у розробці креслень. Вони ж запропонували використовувати саме залізобетонний каркас, хоча до цього було вирішено робити каркас із сталі. А мильний камінь, з якого був виготовлений зовнішній шар статуї, був привезений з Швеції. Цей матеріал найбільше підходив для такого колосального споруди завдяки своїй міцності і простоті у використанні.

Зведення статуї тривало близько 4 років і, нарешті, в 1931 році відбулася урочиста церемонія відкриття статуї Христа Відкупителя. Розміри і складність виконання монумента вразили тоді всіх присутніх на церемонії. На очах багатьох віруючих виступили сльози. І через багато років людей продовжує вражати це воістину велетенську споруду, що несе в собі таємний зміст.

Велич статуї Христа Відкупителя

Статуя Христа Спасителя

Щороку тисячі туристів і прочан здійснюють довгий шлях, щоб захопитися величчю статуї Христа Відкупителя. Одночасно величезна і лагідна постать Христа розкидає руки над Ріо-де-Жанейро, а може і всім світом, ніби обіймаючи і оберігаючи його. Цей монумент був визнаний одним із 7 Нових чудес світу. Його висота становить 38 метрів, розмах рук - 30 метрів, а важить монумент 1145 тонн.

Цікавий той факт, що під час найсильнішої бурі, яка пройшлася по Ріо-де-Жанейро 10 липня 2008 року і завдала місту безліч руйнувань, ніяк не позначилася на статуї Христа Відкупителя. Навіть блискавки, били в неї, не залишили сліду. Прагматики пов'язують це з діелектричними властивостями мильного каменю, а віруючі, звичайно, надають цим фактом сакральний сенс.

7 чудес світу

Автор: Наталія Артанова
Стаття захищена законом про авторські та суміжний права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на женский сайт www.inmoment.com.ua обов'язкова.

Повернутися на початок розділу Мода
Повернутися до початку розділу Краса і Здоров'я